Vrijheid en Moeiteloosheid onder de loep…

Ik ben bij een goede vriend, van origine verpleegkundige en ook sinds kort een eigen coachpraktijk. Onze paden lijken wat gelijk te lopen en dan speelt leeftijd geen enkele rol;) We sparren met elkaar, raken geïnspireerd door elkaar en, t allergrootst, verheugen ons over wat we allemaal aan het doen zijn! Over vrijheid gaat het ook, waarnaar we verlangen, die we ervaren en ons afvragen of dat niet het diepe verlangen van ieder mens is. Vrijheid voelen in wie je bent en wat je wilt zijn in voelen, denken en doen. Je niet laten leiden door wat de ander ervan vindt OF wat je denkt dat de ander ervan vindt..dus eigenlijk ook vrij zijn van je eigen gedachten over hoe het wel of juist niet hoort.

Op jouw manier de dingen doen..tref je dan een andersdenkende, is prima. Kan naast elkaar bestaan, je kunt het contact aangaan met de ander vanuit nieuwsgierigheid naar zijn kijk op de situatie. Vaak vullen wij dit in en ligt het op de loer om iemand bij voorbaat te veroordelen op iets wat ie niet is.. en ook.. waarom zou je? Alles wat niet van jou is, is van de ander en daar hoef je dan ook niet perse iets mee. Dit bewust worden levert veel ruimte en ontspanning op. Dit mogen vinden van jezelf nog meer. Ik denk aan een pantser die je aantrekt en jouw beschermt tegen aanvallen op jouw uniekheid en recht op vrijheid. Je hebt een keuze, die van ja of nee. Heel simpel;)

Zo komen we ook op het begrip moeiteloosheid en dat hebben we es onder de loep genomen want moeiteloos leven, bestaat dat? Kun je dit je cliënten voorhouden? Het leven is toch wel en wee, vallen en opstaan en doet soms toch hartstikke zeer? De moeiteloosheid zit hem er voor mij in dat, itt continu blij blij blij( alhoewel ik dat een erg fijne staat vind om in te zijn en dit ook geregeld ben) zijn, je bij pijn en tegenslag ook moeiteloosheid kunt bereiken. Stel iemand reageert kritisch op je website. Een reactie kan zijn dat je je onzeker, misschien wel afgewezen voelt. Je voelt wel aan dat deze gedachten heel snel verder in neerwaartse spiraal gaan en uit kunnen komen bij jouw afwijzing van de website plus van degene die kritisch is geweest! Een andere reactie is met iets meer afstand kijken en realiseren dat je pijn voelt door onzekerheid, afwijzing. Wat heb je nodig om hier goed door te komen? Even los van je ‘ er wordt mij iets aangedaan – gedachte’ komen en bv bedenken dat diegene kritisch naar jou durft te zijn en als uitgangspunt heeft dat je dit aankunt. Realiseren dat jij het je laat raken voor zover je dit wilt.  En met een kopje thee met dekentje op de bank filmpje kijken( of pot bier en een zitzak, wat maar bij je past..wees je wel bewust van het vermijdend effect van alcoholJ dus misschien toch beter het kopje thee vervangen door koffie of..)

Dit gaat over de keuze hoe ga ik met mijn negatieve gedachten om, ga ik stroomopwaarts en mij ertegen verzetten of stroomafwaarts wat zoveel betekent als laten zijn wat er is dus voelen, onderzoeken bij jezelf wat er nu precies met je gebeurt( wat mag gezien worden door jou) en weer door! Lijden aan de situatie en jezelf tot slachtoffer maken versus de pijn verdragen en transformeren naar bewustzijn en groei…

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *