De magie van aanraken

 

Aanraken!

Het verbindt, troost, geeft stevigheid, verzacht, is nabijheid. Aanraken is geen overbodige luxe, maar een eerste levensbehoefte waarmee je elkaar erkenning, herkenning en aandacht geeft. Hoe heerlijk vind ik het om de mensen die ik lief vind vast te houden of terloops aan te raken, te knuffelen, te kussen en te masseren. Hoe zinvol vind ik het om in mijn werk als verpleegkundige via aanraking een stuk verlichting te geven. Ik zorg voor mensen die in de laatste fase van hun leven zijn en kan een stuk huid op huid contact bieden. De patiënt in het lijf dat zo te lijden heeft onder ziekteprocessen kan zo gebaat zijn bij gepaste aanraking…heeft ook die behoefte.. misschien zelfs wel sterker? Denk aan een arm om de schouder of de handen even vasthouden of, een intensievere vorm, masseren met als doel de pijn te verzachten, ontspanning te vergroten kortom zorg dragen voor zo groot mogelijk comfort.

Ik voel me altijd zo dankbaar als ik mijn handen op deze manier kan inzetten. Laatst nog zorgde ik voor een patiënte met zulke strakke pijnlijke en droge benen, als gevolg van oedeem wat weer het gevolg was van ziekteprocessen in haar lichaam. Naast het verstr

ekken van plastabletten, zag ik een kans voor aanraking en bood ik aan om haar benen licht in te masseren met bodylotion. Dit mocht en ze ontspande zichtbaar. Vervolgens werd ze wakker na een lange middagdut en t eerste wat ze zei was: ohh, wat voel ik me lekker. Heel fijn die massage!

Het lijf wordt gevoeld op een andere manier dan alleen pijn of ziek, al is het maar voor even. Het doet gewoon mee en verdient liefdevolle aandacht! Een stuk nabijheid en troost vergroot het comfort.

Ik ben blij met mijn handen en ik op deze manier een stukje liefdevolle zorg kan verlenen!

Wil je meer lezen over het effect van ( professionele) aanraking? Probeer de onderstaande links es:)

www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/111649-huidhonger-de-behoefte-aan-aanraking.html

www.therapeutictouch.nl/htm_nav.htm#htm_1_1.htm

 

Tekening door Marieke van Wijk.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *